FunDec: Functionele decomposities opstellen voor software

Download hier > FunDec, Functionele decomposities opstellen voor software


FunDec is ontwikkeld voor ICT-studenten en ICT’ers in opleiding.  Deze workshop richt zich op het opstellen van functionele decomposities voor software vanuit het perspectief van de gebruikers.

Een functionele decompositie is een boomdiagram dat de taken van een softwareproduct of systeem op een gestructureerde manier weergeeft. Deze taken representeren de functies. ICT’ers maken functionele decomposities om software te analyseren. Functionele decomposities fungeren ook als een communicatiemiddel in het ontwikkelproces van software.

De workshop bevat drie kerncomponenten:
1. Oriëntatieoefeningen
2. Concepten
3. Evaluatieoefeningen

Zowel de oefeningen als de concepten bevatten concrete voorbeelden om het leerproces te versoepelen. De oefeningen zijn voorzien van uitwerkingen. Door deze eigenschappen is de workshop geschikt voor zelfstudie, training op afstand en training op locatie. De verworven kennis, vaardigheden en inzichten zijn direct toe te passen in projecten.

Auteur
Hossein Chamani heeft ervaring in functies en rollen als hogeschooldocent, trainer, projectmanager, testmanager, network integrator en network manager. Sinds 2001 werkt hij als vakdocent bij de opleiding Informatica van Hogeschool Rotterdam. Daarnaast publiceert hij op het gebied van software testen en technische communicatie.

Aanbevelingen
“Het opstellen van een functionele decompositie voor een softwaresysteem of infrastructuur is een must have competentie voor de moderne ICT-professional. Het is een krachtige methode om complexe systemen uitlegbaar en toetsbaar te maken voor alle stakeholders binnen een project. Deze workshop geeft met een hands on aanpak praktische toegang tot dit theoretische onderdeel binnen software engineering.”
> Wesley van Breugel, IT Manager bij Coolblue

“De manier van denken die aan decompositie ten grondslag ligt, is fundamenteel voor studenten die hun computationele denkvaardigheden verder willen ontwikkelen. Door een reeks geordende stappen te volgen, kunnen studenten hun gegevens steeds beter structureren met behulp van modellen. De kracht van deze workshop ligt in de schijnbare eenvoud van logica.”
> Anne van Brussel, hogeschooldocent en onderwijswetenschapper bij Hogeschool Rotterdam

"Het ontleden van functionele eisen en daaropvolgend opstellen van functionele decomposities zijn essentiële vaardigheden voor eenieder werkzaam binnen een softwarebedrijf. Deze workshop draagt aan deze doelen succesvol bij."
> Marlon Etheredge, Software engineer bij Vizrt

"Functies zijn de basis voor het denken over systemen. Ze vormen een functionele specificatie en zijn het uitgangspunt om de functionaliteit van systemen te testen. Dit is ook relevant in het kader van Agile softwareontwikkeling en test driven development. Deze workshop is daarom aan te bevelen voor (aankomende) IT-professionals."
> Danny Greefhorst, Director bij ArchiXL, Principal Consultant, Enterprise Architect

“Deze workshop voorziet studenten van de kennis om hoogwaardige functionele decomposities op te kunnen stellen die zowel de documentatie als de communicatie bevorderen tijdens het ontwikkelproces. Er wordt een denkwijze gestimuleerd die van essentieel belang is bij het vakkundig analyseren en ontwikkelen van complexe systemen.”
> Sven Kalkman, Software engineer bij Retail Experts 

“Functionele decomposities kunnen maken is uiterst nuttig voor bij het analyseren van systemen. Deze duidelijke workshop helpt je om dat goed onder de knie te krijgen.”
> Jacob Kiers, Research software engineer bij Yuki Company

“ICT’ers stellen functionele decomposities op wanneer ze complexe informatiesystemen willen analyseren. Deze workshop helpt zowel de studenten als de professionals om op een praktische manier functionele decomposities te creëren voor software.”
> Sietse Mayer, Software engineer bij Technolution

"Voor IT'ers is het logisch en eenvoudig kunnen structuren van de gegevens binnen een project door middel van functionele decomposities, een skill die erg waardevol is. Met behulp van deze workshop worden studenten hierop voorbereid om deze skill toe te passen binnen het werkveld van IT. De gebalanceerde combinatie van theorie en praktijk in deze workshop, maakt de workshop effectief en relevant."
> Wessel van Meijbeek, Information security consultant bij Traxion

Populaire posts van deze blog

CleanText 2.1: De technische schrijfgids voor ICT’ers, coaches en trainers

Schrijfgids requirements

Requirements specificeren: De workshop voor afstudeerders